Saturday, April 20
Home»Îngrijire personală»Protecție solară – un ghid zilnic
Îngrijire personalăPrevențieProtecție

Protecție solară – un ghid zilnic

Soarele susține viața și se simte bine, dar poate fi cel mai rău dușman al pielii tale. Deși fiecare arsură poate crește riscul de cancer de piele, nu doar acele zile la plajă sau jocul cu mingea provoacă probleme. De fiecare data când mergi afară să iei poșta, plimbi câinele sau navighezi la locul de muncă fără protecție solară, de asemenea contribuie la daunele care pot duce la cancer de piele (precum și pielea tare, puncte negre și riduri).

Totuși, nicio metodă de apărare solară nu te poate proteja perfect. De aceea, am creat acest rezumat de sfaturi pentru tine. Cea mai bună cale spre o piele frumoasă și sănătoasă este să adopți cât mai mulți dintre acești pași în stilul tău de viață, și fă un obicei zilnic oriunde mergei, pe tot parcursul anului.

Acoperă-l

Îmbracămintea poate oferi o barieră excelentă împotriva razelor ultraviolet (UV) ale soarelui. Protecția sa este constantă în timp și nu se pierde la fel ca protecția solară. Multe țesături noi oferă, de asemenea, protecție de înaltă tehnologie și respirabilitate. Cu cât acoperi mai multă piele (gât, mâneci lungi, pantaloni), cu atât mai bine, iar o palărie cu margini largi împrejur (7,62 cm sau mai mult) este cea mai bună, deaoarece te ajută să-ți țină la umbră ochii, urechile, fața și gâtul. De asemenea, poartă ochelari de soare cu blocare UV pentru a-ți proteja ochii și pielea din jurul lor.

Ce înseamnă FPU? Caută FPU, care reprezintă factorul de protecție ultravioletă, pe etichete pentru îmbrăcăminte, pălării și țesături. Numărul indică ce fracțiune din razele UV ale soarelui poate pătrunde în țesătură. O cămașă etichetată cu 50 FPU, de exemplu, permite doar 1/50 din radiația UV să ajungă la piele.

Capcană: Orice îmbrăcăminte lasă o parte din piele expusă, deci ai nevoie și de produse pentru protecție solară. Nu uita să-l aplici pe mâini, mai ales după ce l-ai spălat.

Stai la umbră

Când ești afară, gândește-te la umbră ca la un refugiu, mai ales între orele 10:00 AM și 16:00 PM, orele de vârf ale intensității soarelui.

Mergi pe partea umbrită a străzii, stai sub o apărătoare de soare sau o umbrelă de protecție solară, ascunde-te pe veranda acoperită, la o petrecere la piscină sau chiar sub un copac.

Capcană: Umbra nu este un scut perfect. Unele raze UV ​​pot ajunge în continuare la pielea ta. Pot trece prin frunze și ramuri.

Cunoaște-ți protecția solară

Protecția solară vine în multe forme și metode de livrare, o să încerci mai multe produse pentru a-l găsi pe cel care îți place cel mai mult. Fie că este un spray sport, un băț ușor de utilizat sau un hidratant bogat cu ingrediente anti-îmbătrânire, cea mai bună protecție solară este cea pe care o vei folosi în fiecare zi.

FPS reprezintă factorul de protecție solară. Numărul îți arată cât de mult ar dura razele UVB ale soarelui pentru a-ți înroși pielea atunci când utilizezi o anumită protecție solară, în comparație cu perioada de timp fără protecție solară. Deci, dacă utilizezi un produs FPS de 15 exact așa cum este indicat (aplicat cu generozitate și uniformitate și reaplicat după două ore sau după transpirație sau înot), ar dura de 15 ori mai mult pentru a arde (pielea) decât dacă nu porți protecție solară.

Spectru larg. Cuvintele „spectru larg” de pe etichetă indică faptul că protecția solară conține ingrediente care protejează eficient împotriva razelor UVA, precum și a UVB.

Rezistența la apă. Deși produsele de protecție solară nu pot pretinde că sunt rezistente la apă, ele pot fi etichetate rezistente la apă timp de 40 sau 80 de minute. Da, poți să-ți arzi (pielea) chiar și atunci când ești în apă, deci reaplicarea este esențială! 

Piele sensibilă. Produsele care conțin oxid de zinc și dioxid de titan, uneori denumite formule minerale sau fizice, pot fi mai puțin susceptibile de a provoca iritarea pielii la persoanele care au pielea sensibilă.

Capcană: Majoritatea oamenilor nu aplică protecție solară exact așa cum li s-a recomandat. Este posibil să nu-l aplice suficient de liberal, s-ar putea să rateze locuri și ar putea uita să se aplice din nou în mod regulat. Spală-l!

Fundația pentru cancerul de piele recomandă tuturor să utilizeze o protecție solară cu spectru larg cu un FPS de 15 sau mai mare în fiecare zi. Pentru o activitate extinsă în aer liber, utilizează o protecție solară rezistentă la apă, cu spectru larg, cu un FPS de 30 sau mai mare. Aplică din nou la fiecare două ore sau după înot sau transpirație.

Caută Sigiliul: Concluzia este că ai nevoie de mai multe tipuri de protecție solară pentru a-ți proteja pielea. Este nevoie de un sat! Multe produse care îndeplinesc criterii stricte pentru o protecție UV sigură și eficientă au obținut Sigiliul de Recomandare al Fundației pentru Cancerul de Piele. Caută-ți îmbrăcăminte, pălării, ochelari de soare, creme de protecție solară, creme hidratante, produse cosmetice, copertine, umbrele, folie pentru ferestre și multe altele care poartă ‘sigiliul’.

Protejează-i pe cei mici

Sugarii: Cel mai bine este, în primele șase luni, să țineți sugarii departe de soare mai degrabă decât să folosești protecție solară pe pielea sensibilă. Îmbrăcămintea ar trebui să acopere brațele și picioarele vulnerabile ale bebelușului și nu uita să folosești pălărie, ochelari de soare și cărucioare de soare.

Copii mici: Pe lângă furnizarea unei pălării și îmbrăcăminte de protecție, poți aplica protecție solară copiilor începând cu șase luni.

Capcană: O expunere neașteptată se poate întâmpla, de exemplu, dacă angajezi o babysitter. Fii pregatit; discută în prealabil cu îngrijitorii despre protecția solară.

Fii atent la ferestre

În timp ce sticla blochează destul de bine razele UVB, permite trecerea razelor UVA. Acest lucru este valabil atât pentru ferestrele de acasă, cât și cele de pe drum.


Parbrizele mașinii sunt tratate pentru a proteja șoferii de majoritatea razelor UVA, dar geamurile laterale, posterioare și ale trapei nu sunt de obicei. Când te afli în mașină, protejează-te pe tine și familia ta cu pălării, îmbrăcăminte, ochelari de soare, protecție solară, orice ai nevoie. O altă opțiune este să aplici folie de protecție UV pentru ferestre, pe mașină sau acasă.

Ferestrele de pe avioane, trenuri și autobuze permit, de asemenea, trecerea razelor UVA. De aceea, piloții companiilor aeriene, membrii echipajului și chiar călătorii frecvenți pot suferi mai multe tipuri de cancer de piele decât alte persoane.

Capcană: Trebuie să îți planifici înainte de a călători și să te asiguri că vei avea protecție solară și haine de protecție la tine.

Spune nu paturilor de bronzat

Este simplu: Nu folosii un pat de bronzat— niciodată. Bronzarea în interior (chiar și o singură dată) crește riscul apariției tuturor tipurilor de cancer de piele, inclusiv a melanomului. De fapt, utilizarea unui pat de bronzare înainte de vârsta de 35 de ani vă crește riscul de melanom cu 75%.

Capcană: În timp ce mai multe state au implementat legi care interzic minorilor sub o anumită vârstă (variind de la 18 la 14 ani) să folosească paturi de bronzat sau să solicite consimțământul părinților, alte state nu au restricționat accesul. Presiunea colegilor pentru a te bronza îți poate afecta judecata la orice vârstă. Spune nu!

Proceția solară și paturile de bronzat

Detectarea timpurie începe cu tine

Utilizarea constantă a protecției solare de la o vârstă fragedă este cea mai puternică apărare împotriva dezvoltării cancerului de piele.

Nici o persoană sau metodă nu este perfectă totuși, și unul din cinci americani va dezvolta cancer de piele până la vârsta de 70 de ani.

Fundația pentru cancerul de piele recomandă ca toți adulții să facă autoexaminare cutante lunare și să se prezinte anual la un dermatolog sau mai frecvent dacă văd ceva suspect sau au factori de risc. Află mai multe despre detectarea timpurie.