Tuesday, July 16
Home»Îngrijire personală»Ochelarii de soare ieftini pot fi răi pentru ochii tăi?
Ochelari de soare și protecția ochilor
Îngrijire personalăProtecție

Ochelarii de soare ieftini pot fi răi pentru ochii tăi?

Pe măsură ce oamenii se îndreaptă cu nerăbdare ‘în soare’, pentru a se bucura de ultimele săptămâni de vară, inevitabil, unii vor ajunge să poarte o pereche ieftină de ochelari de soare – pentru că și-au lăsat cei buni acasă, sau în spatele unui scaun de avion sau într-o cabină, sau doar pentru că sunt atât de drăguți cei pe care vânzătorul ambulant îi urmărește. Totuși, potrivit oftalmologilor, cheltuirea celor 5 dolari pentru ochelarii la modă, care nu blochează razele ultraviolete, te poate costa în cele din urmă mai mult decât să te lipsești de ei. Ochii noștrii au nevoie de protecție solară, ca și pielea noastră împotriva arsurilor.

Dr. Wayne Bizer, medic ocular din Fort Lauderdale și purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie spune că ochelarii de soare fără protecție, față de cele două tipuri cele mai dăunătoare de lumină UV – UVA și UVB, – pot face de fapt mai mult rău ochilor tăi decât dacă ai fi forțat să-ți strâmbi ochii.

Ușurare sau pericol?

După cum știe toată lumea, atunci când este cu adevărat strălucitor afară, te strâmbi și pupilele se strâng la puncte minuscule – cu diametrul de până la jumătate de milimetru – pentru a limita cantitatea de lumină care intră. Când îți porți ochelarii de soare, efectul este același ca și în camera întunecată, pupila se dilată pentru a lăsa să intre mai multă lumină.

Ochelarii care nu blochează razele UV pot oferi o ușurare față de lumina vizibilă și îți pot reduce nevoia de strabism, dar expunerea suplimentară la UVA și UVB poate fi dăunătoare. “Să presupunem că porți o pereche de ochelari de soare foarte întunecați,” Bizer spune, “Pupila ta se deschide, se schimbă dramatic în dimensiune de la jumătate de milimetru la 5 sau 6 milimetri.
Este o creștere enormă, iar acum permiți mult mai multă [lumină dăunătoare] în ochi decât dacă nu ți-ai purta deloc ochelarii de soare ieftini ”.

“Ochelarii de soare fără protecție UVA și UVB filtrează pur și simplu lumina ambientală, strălucirea,” Bizer spune. “Nu fac nimic pentru a te proteja.” Și că expunerea suplimentară la razele UVA și UVB poate crește riscul de cataractă, degenerescență maculară și chiar dezvoltarea melanomului ocular – un tip foarte rar de cancer.

Deci, cum te poți asigura că cumperi o pereche bună de ochelari de soare? Nu trebuie neapărat să cheltuiești o grămadă de bani. Desigur, lentilele polarizate și policarbonatul de 100 de dolari vor veni cu toată gama de protecție, dar chiar și ochelarii ieftini de la farmacii sunt adesea garantați că blochează unele UVA și UVB – o caracteristică pe care producătorii o pot adăuga la lentilele din plastic pur și simplu prin scufundarea lor într-o soluție specială, spune Bizer, și care poate fi adăugată chiar și la lentilele transparente.

Recomandarea medicului

El recomandă să cumperi dintr-o sursă fiabilă și să verifici dacă există autocolante sau etichete care garantează blocarea UVA și UVB. “Ar trebui să poți cumpăra o pereche decentă de ochelari de soare [relativ ieftini] de la un loc de încredere ”, a spus el. Asta, spune Bizer, înseamnă probabil să omiți vânzătorii ambulanți, care deseori vindeau mărfuri care nu respectă standardele FDA. —De Tiffany Sharples