Coronavirus-urile nu au apărut recent. Sunt o familie numeroasă de viruși care există de mult timp. Mulți dintre ei pot îmbolnăvi oamenii prin tuse. Înainte de izbucnirea SARS-CoV-2 se credea că coronavirusurile provoacă doar infecții respiratorii ușoare la oameni.
Noul coronavirus
Noul (sau “romanul”) coronavirus este unul dintre mai mulți despre care se știe că infectează oamenii. Probabil că există de ceva timp la animale. Uneori, un virus la animale trece la oameni. Asta cred oamenii de știință că s-a întâmplat aici. Deci, acest virus nu este nou pentru lume, dar este nou pentru oameni. Când oamenii de știință au aflat că îi îmbolnăvesc pe oameni în 2019, au numit-o drept un nou coronavirus.
Tipuri de coronavirus uman
Oamenii de știință au împărțit coronavirusurile în patru subgrupări, numite alfa, beta, gamma și delta. Șapte dintre acești viruși pot infecta oamenii:
- 229E (alpha)
- NL63 (alpha)
- OC43 (beta)
- HKU1 (beta
- MERS-CoV, un virus beta care cauzează sindromul respirator din Orientul Mijlociu (SROM)
- SARS-CoV, un virus beta care cauzează sindrom respirator acut sever (SRAS)
- SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19
De ce se schimbă virușii
Coronavirusurile au tot materialul lor genetic în ceva numit ARN (acid ribonucleic). ARN-ul are unele asemănări cu DNA-ul, dar nu sunt aceleași.
Când virușii te infectează, aceștia se atașează de celulele tale, intră în ele și fac copii ale ARN-ului lor, ceea ce îi ajută să se răspândească. Dacă există o greșeală de copiere, ARN-ul se schimbă. Oamenii de știință numesc aceste schimbări mutații.
Aceste schimbări se întâmplă aleatoriu și accidental. Este o parte normală a ceea ce se întâmplă cu virușii pe măsură ce se înmulțesc și se răspândesc.
Deoarece modificările sunt aleatorii, ele pot face puțin sau nici o diferență în sănătatea unei persoane. Alteori, ele pot provoca boli. De exemplu, unul dintre motivele pentru care ai nevoie de un vaccin antigripal în fiecare an este faptul că virusurile gripale se schimbă de la an la an. Virusul gripal din acest an probabil nu este exact același care a circulat anul trecut.
Dacă un virus are o schimbare aleatorie care facilitează infectarea oamenilor și se răspândește, acea tulpină va deveni mai frecventă. Concluzia este că toți virușii, inclusiv coronavirusurile, se pot schimba în timp. Oamenii de știință și medicii numesc versiuni ușor diferite ale unui virus tulpini noi.