Profesorul Catharina Svanborg, profesor de imunologie la Universitatea Lund din Suedia, vorbește cu editorul de comisie BBC Science Focus Jason Goodyer despre o moleculă din laptele matern cu proprietăți remarcabile de ucidere a tumorii numită „HAMLET” – prescurtare pentru alfa-lactalbumină umană – care face obiectul primelor sale studii umane.
Cum ai găsit HAMLET?
Am căutat molecule antibacteriene naturale în fluidele corpului. Am aruncat câteva celule de cancer pulmonar în eprubetă cu lapte uman și am observat că celulele tumorale au murit. A trebuit să o repetăm de câteva ori înainte să ne putem crede ochilor.
A fost doar lapte uman ‘crud’?
Nu, nu a fost de fapt. Laptele uman este o sursă pentru tot felul de molecule – evident, este un amestec minunat de protecție moleculară pentru bebeluși. Dar foloseam diferite fracțiuni, deoarece fie aveți anticorpi, fie aveți molecule mici, fie aveți zaharuri, fie lipide. În funcție de fracția pe care o utilizați, puteți obține rezultate foarte diferite. S-a dovedit că una dintre aceste fracțiuni a cauzat moartea tumorilor, dar nu laptele integral, deoarece acesta iese din sân. Trebuie tratat puțin pentru a scoate la iveală molecula HAMLET.
Cum funcționează de fapt pentru combatare cancer?
HAMLET are efecte multiple asupra celulelor tumorale. Celulele canceroase au o membrană mai primitivă decât celulele diferențiate în mod normal și se pare că HAMLET beneficiază de aceasta. Se introduce în membrană și începe fluxuri de ioni peste ea. Apoi, în nucleu se leagă de însăși substanța pe care o formează ADN-ul și proteinele din nucleu. Deci, este un pic ca turnarea cimentului pe aceste celule. Pur și simplu nu pot produce molecule noi și nu pot supraviețui mai mult.
Deci, care este scopul acestui compus în laptele matern?
Am încercat să ne concentrăm asupra efectelor locale din intestinul gros al unui bebeluș. În intestin pot exista celule infectate cu virus care trebuie îndepărtate, în loc să se dezvolte pentru a deveni mai maturi, ar putea începe să arate ca celule canceroase. Deci, ai putea să te gândești la aceste molecule HAMLET ca la eliminatori care îndepărtează celule de acest fel care merg pe un drum greșit. Există, de asemenea, date anterioare despre alăptare care este protectoare pentru limfoamele din copilărie și anumite tipuri de cancer intestinal.
Este un pic ca turnarea cimentului pe celulele (canceroase). Pur și simplu nu pot produce molecule noi și nu pot supraviețui mai mult, profesorul Catharina Svanborg.
Înțeleg că ați efectuat deja o serie de studii in vitro și pe animale?
Da. Studiile in vitro au fost entuziasmante, deoarece am folosit o serie de linii celulare diferite de cancer. Cele mai multe dintre ele sunt ceea ce numim carcinom, deci provin din țesuturi care se dezvoltă în forme de cancer. Dar ne-am uitat și la leucemie și la altele. Și spre marea noastră surpriză, majoritatea acestor celule canceroase diferite au murit în mod similar.
O numim „apoptoză” și ne face să credem că am putea dezvolta o moleculă care apasă un buton din celulele tumorale. Și astfel, experimentele din eprubete sunt foarte promițătoare.
Desigur, nu se pot crea 40 de modele diferite de cancer, dar ne-am uitat la câteva. Una dintre acestea sunt tumorile cerebrale, în care modelul este că elimini tumorul uman în timpul intervenției chirurgicale și o pui într-un animal pentru ca aceasta să se dezvolte. Apoi tratezi animalul prin injectarea locală a unui medicament în creier. Acesta este modelul care a fost dezvoltat destul de recent și este foarte promițător
Al doilea pe care l-am făcut a fost cancerul de colon și al treilea a fost cancerul de vezică urinară la șoareci, unde tumorile mari se pot dezvolta destul de rapid. Și dacă injectăm HAMLET, sau acum medicamentul nostru sintetic de a doua generație, la acești șoareci, putem vedea un efect terapeutic foarte puternic, dependent de doză.
Poți folosi o versiune sintetică a laptelui matern?
Da, am avut norocul că partea din molecula HAMLET care poate fi sintetizată este partea responsabilă pentru activitate. Acest lucru este produs acum în fabrici de ultimă generație cu sterilitate și toate celelalte lucruri de care avem nevoie.
Ai efectuat vreun proces uman?
Urmează să terminăm primul nostru test la sfârșitul lunii iunie și așteptăm cu nerăbdare să obținem datele. Este un proces de control placebo dublu-orb, deci nu avem nicio idee cine primește medicamentul și cine nu. Pacienții au ceea ce se numește cancer superficial al vezicii urinare și, în parte, am selectat acest soi deoarece am efectuat anterior un studiu academic uman asupra cancerului vezicii urinare și am văzut unele efecte pozitive, astfel încât s-a considerat că este cea mai realistă indicație pentru acest tip de proces.
Suntem deja foarte fericiți, deoarece nu există dovezi ale efectelor secundare severe, ceea ce este o ușurare. Și apoi, desigur, va trebui să așteptăm și să vedem dacă pacienții beneficiază cu adevărat de acest tratament.