Stii exercițiul. Gâtul tău simte zgârieturi, începi să strănut și să tușești, destul de curând ești în strânsoarea unei răceli urâte. Pentru a pune sare pe rană, toate aceste necazuri provin de la un mic invadator – un lucru viu numit virus. Să descifrăm împreună răceala.
Și nu este doar unul de care să te ferești. Există mai mult de 200 care te pot pune la pământ.
Este probabil ca într-o zi să ai o întâlnire strânsă cu unul dintre aceste tipuri:
- Rhinovirus
- Coronavirus
- RSV și parainfluenza
Există, de asemenea, o mulțime de viruși pe care medicii nu le-au identificat. Aproximativ 20%-30% din răcelile la adulți sunt cauzate de aceste bug-uri „necunoscute”.
Cum și când lovesc de răceală
Virușii reci au multe în comun, dar fiecare tip are și stilul său.
Rhinovirus. Acest grup este cel mai activ la începutul toamnei, primăverii și verii. Cauzează 10%-40% dintre răceli. Te vei simți destul de mizerabil când vei prinde unul, dar vestea bună este că rareori te îmbolnăvesc grav.
Coronavirus. Acestea tind să-și facă treaba murdară iarna și primăvara devreme. Coronavirusul este cauza a aproximativ 20% din răceli. Există mai mult de 30 de tipuri, dar doar trei sau patru afectează oamenii.
RSV și parainfluenza. Aceste virusuri provoacă 20% din răceli. Uneori duc la infecții severe, cum ar fi pneumonia, la copiii mici.
Ce nu-ți provoacă răceala
Este timpul să stabilim recordul. Nu există dovezi că te îmbolnăvești pentru că ai fost afară pe vreme rece. Și nu-și face griji dacă te-ai supraîncălzit. Nu duce la nici o răceală.
Un alt mit spune că dieta ta este cauza. Nu fi atent la povestea aceea. Și ignoră pe cineva care spune că te îmbolnăvești pentru că amigdalele sau adenoidele tale sunt mari.
Pe de altă parte, cercetările sugerează că stresul și alergiile care îți afectează nasul sau gâtul îți pot crește șansele de a te infecta cu un virus rece.
Alte cauze ale racelii comune
Aproximativ 10% până la 15% din răcelile adulte sunt cauzate de viruși responsabili și de alte boli respiratorii mai severe.
Cauzele a 20% -30% din răcelile adulte, presupuse a fi virale, rămân neidentificate. Aceleași viruși care produc răceli la adulți par să provoace răceli la copii. Cu toate acestea, importanța relativă a diferiților viruși în răcelile copiilor nu este clară, deoarece este dificil să se izoleze cauza exactă a simptomelor în studiile efectuate pe copiii care erau răciți.
Nu există dovezi că poți să prinzi răceala din cauza expunerii la vreme rece sau din cauza răcirii sau supraîncălzirii.